Model Based Definition: Eenmalig definiëren, meermalen gebruiken

Model Based Definition (MBD) zorgt ervoor dat alle ontwerp- en engineering gegevens in één - altijd up to date - digitaal model beschikbaar zijn. Dit vergroot de efficiëntie, verlaagt het risico op fouten en resulteert in een hogere kwaliteit tegen lagere kosten. TFH zet Model Based Definition al sinds 2011 in om alle 3D-geometrie, productiegegevens en bijbehorende metadata realtime beschikbaar te hebben binnen één model.

Alle informatie in het 3d-model

Bij MBD wordt alle informatie die nodig is in het ontwerpproces toegevoegd aan het 3D-model. Door vervolgens gebruik te maken van 3D-pdf’s, ook in de productie, zijn 2D-tekeningen van het 3D-model overbodig. MBD wordt al jaren met succes ingezet in de luchtvaart- en auto-industrie en verovert steeds meer andere sectoren.
De maakindustrie heeft tientallen jaren vertrouwd op 2D-tekeningen en geworsteld met de bijbehorende interpretatie- en communicatieproblemen. Hoewel processen op basis van 2D-tekeningen diepgeworteld zijn bij de meeste bedrijven, moeten deze tekeningen door mensen worden geïnterpreteerd en zijn dus gevoelig voor fouten.

Productieproces efficiënter

Met MBD is het mogelijk downstream processen te digitaliseren. Zo verbetert de kwaliteit van het ontwerp en wordt het proces van ontwerp tot productie efficiënter. Gepast gebruik van Geometrische Dimensionering en Toleranties (GD&T) garandeert een hogere kwaliteit en betere geschiktheid van de producten. Het leidt bovendien tot kostenbesparingen doordat te strenge toleranties worden voorkomen. De logische volgende stap voor ontwerpers is dat ze deze informatie tijdens het ontwerpproces inbedden in het model en dat productiesoftware deze informatie direct interpreteert.

Modelgegevens uitwisselen binnen Cad, CaM, CMM

Met de STEP AP242-norm is vastgesteld hoe we het beste kunnen omgaan met informatie zoals toleranties in een 3D omgeving. Dit biedt een goede basis voor het uitwisselen van modelgegevens, met model based definition, binnen CAD, CAM, CMM en andere applicaties.

Gerelateerde artikelen:

Wil je niet missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van TFH en blijf up-to-date.
Marketing Toestemming

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.