MBD: Maakbedrijf ontkomt niet aan digitalisering

Een artikel in de 2022 juli Het 3D-model wordt in de toekomst niet alleen bepalend voor de manier van programmeren maar ook voor de manier van produceren. Dat bleek tijdens het MBD Solutions Event waarover MTL Metaal Magazine in het augustusnummer bericht. 

Dat dit 3D-model niet langer het domein is van de hightechindustrie kwam nog het beste tot uitdrukking in het automatisch programmeren van lasrobots met Model Based Definition. Maar wordt MBD daarmee breed omarmd?

MBD is voor menig maakbedrijf nog steeds een abstract begrip. Valk Welding en TFH Technical Services maakten de meerwaarde die het kan bieden heel tastbaar, meldt het vakblad.

De twee bedrijven hebben er bij trailerbouwer Broshuis voor gezorgd dat de lasrobots automatisch geprogrammeerd worden op basis van de PMI-data die aan het CAD-model zijn toegevoegd. “Ze kunnen nu tot seriegrootte 1 gaan automatiseren”, zegt Henk Jörg van TFH Technical Services, dienstverlener op het vlak van CAD en MBD. Alle lasinformatie zit in het 3D-model opgeslagen.”

James de Villiers, offline programming specialist bij Valk Welding, ziet dit als de volgende stap in de ontwikkeling van programmeersoftware voor lasrobots “MBD is cruciaal voor automatisering.”

Samen met Jörg presenteerde hij de eerste resultaten die bij Broshuis zijn bereikt met Automatic Robot Programming software van Valk Welding. Het MBD Solutions Event maakte onderdeel uit van 3D Production Days.

In de nieuwe MTL Metaal Magazine

Lees het complete artikel in de nieuwe MTL Metaal Magazine. Onder meer over de extra tijd die het kost bij het invoeren van de lasdata aan het 3D-model, maar ook over de tijdwinst die het bij het programmeren oplevert .

In het artikel worden ook andere voordelen geschetst, door onder meer PLM-coach Jos Voskuil en Egbert-Jan Sol, programmadirecteur Smart Industry bij TNO.

Het artikel besteedt verder aandacht aan RapidPro, met: ‘Kaak gaat groter printen’, ‘3D-printen bij ASML’ en ‘Zandprinten helpt gieterijindustrie’.

Lees: ‘Maakbedrijf komt niet aan digitalisering uit’ (MTL Metaal Magazine 4, augustus 2022. p. 20-23)

Gerelateerde artikelen:

Wil je niet missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van TFH en blijf up-to-date.
Marketing Toestemming

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.