De transitie van CED naar Creo Parametic MBD

In gesprek met Niels Sauber en Sander Jörg over de transitie van CED naar Creo Parametic MBD.
Kunnen jullie iets vertellen over je achtergrond en ervaring met CAD-software? En wat voor software werd er gebruikt voor de overgang naar Creo Parametric MBD?

Sander: Al zes jaar lang ben ik actief bezig met het gebruik van CAD-software, met name Creo Parametric. Daarnaast werk ik ook met Inventor en Solidworks. Voorheen werd er gebruik gemaakt van Creo Elements Direct, welke snelle modelleer-mogelijkheden biedt maar niet parametrisch is opgezet.

Niels: Ik heb jarenlange ervaring in het dagelijks werken met CAD-software, voornamelijk Creo Parametric. Daarentegen werkte zij met Creo Elements Direct, een verouderd pakket dat geen geschiedenis opslaat. Dit resulteert in onderdelen die niet helemaal recht zijn en weinig onderdelen die volledig gedefinieerd zijn.

Wat was de aanleiding om over te stappen op Creo Parametric MBD? Wat waren de drijvende factoren achter de beslissing?

Sander: Het gebruik van MBD in combinatie met Creo Parametric biedt een naadloze manier om 3D-modellen te creëren en te delen. Een belangrijk voordeel van MBD met Creo Parametric is dat het de noodzaak van 2D-tekeningen overbodig maakt. Dit is vooral gunstig omdat het handmatige proces van het maken van deze tekeningen veel tijd in beslag kan nemen. Met behulp van 3D-modellen kunnen ontwerpers en ingenieurs een digitale replica van hun product creëren, inclusief alle specificaties, toleranties en belangrijke gegevens.

Kan je het overgangsproces beschrijven? Wat waren de grootste uitdagingen tijdens deze overgang?

Niels: De oude manier van werken kan niet meer op dezelfde manier in Parametric worden toegepast. Mensen moeten hun denkwijze aanpassen en nieuwe methoden leren om modellering correct uit te voeren, anders kunnen er problemen ontstaan. Daarnaast is er nog een aspect van gegevensbeheer, waarbij parameters en andere randvoorwaarden geregeld moeten worden voordat het model wordt vrijgegeven.

Kan je het implementatieproces voor Creo Parametric MBD beschrijven? Hoelang duurde het om de software volledig te implementeren en waren er vertragingen of tegenslagen?

Sander: Het overgangsproces vereiste zorgvuldigheid bij het beoordelen en maken van keuzes. Bovendien was het van belang dat alle betrokkenen op dezelfde wijze en met dezelfde details te werk gingen. Gelukkig verliep het proces over het algemeen goed.

Welke voordelen zijn er sinds de overgang naar Creo Parametric MBD? Welke verbeteringen zijn er in ontwerptijd, nauwkeurigheid of communicatie met leveranciers?

Sander: De voordelen zijn ontwerpefficiëntie, verbeterde ontwerpnauwkeurigheid en verbeterde communicatie met leveranciers en fabrikanten. Het gebruik van MBD met Creo Parametric stelt leveranciers ook in staat om de productkwaliteit te verbeteren en de kosten te verlagen door fouten te verminderen en het beoordelings- en goedkeuringsproces te vereenvoudigen.

Hoe heb je het gebruik van Creo Parametric MBD en samenwerking met andere afdelingen beïnvloed, zoals productie of kwaliteitscontrole?

Niels: dit hangt deels af van hoe ver de klant het wil doortrekken. In onze ideale wereld zouden we een draaideel eerst laten maken op basis van ons model, waarna het op dezelfde manier kan worden gemeten en gekeurd. Dit elimineert het risico op menselijke fouten tijdens het beoordelen. Hierdoor wordt voorkomen dat de tekening anders wordt geïnterpreteerd, en de controlestap met afmetingen en toleranties op papier kan dan veel sneller worden afgehandeld, omdat machines dit automatisch kunnen uitlezen.

Kan je vertellen over eventuele uitdagingen die je tijdens de overgang bent tegengekomen en hoe je deze hebt overwonnen?

Sander: Bij eventuele uitdagingen werden altijd de wensen van de klant in het achterhoofd gehouden en werd er overlegd en getest om de best mogelijke oplossing te vinden.

Welk advies zou je willen geven aan andere bedrijven die dezelfde overgang naar Creo Parametric MBD willen maken?

Sander & Niels:

  1. Test de mogelijkheden en functies van Creo Parametric in combinatie met MBD met behulp van hun lopende ontwerpprojecten om zo een beter begrip te krijgen van de sterke punten en beperkingen van de software.
  2. Begrijp de mogelijke gevolgen van de overstap, zoals veranderingen in ontwerpprocessen, gegevensbeheer en software-integratie.
  3. Reserveer voldoende tijd voor de transitie, inclusief training.
  4. Schakel een consultant in die gespecialiseerd is in Creo Parametric en MBD om te helpen bij de overgang en doorlopende ondersteuning en training te bieden.
  5. Evalueer de mogelijke voordelen van de overstap, zoals verbeterde ontwerpefficiëntie, nauwkeurigheid en communicatie met leveranciers en fabrikanten, om zo een strategische beslissing te nemen die op lange termijn een positieve impact zal hebben op het bedrijf.

Gerelateerde artikelen:

Wil je niet missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van TFH en blijf up-to-date.
Marketing Toestemming

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.