Model Based Definition

Het gehele proces digitaal

Model Based Definition

Wat is Model Based Definition

Model Based Definition (MBD) zet de volgende stap naar lean industrial engineering en zorgt ervoor dat alle ontwerp- en engineering gegevens in één – altijd up to date – digitaal model beschikbaar zijn. Productiesoftware kan de belangrijke informatie tijdens het ontwerpproces automatisch uitlezen, integreren en verwerken. Dit vergroot de efficiëntie, verlaagt het risico op fouten en resulteert in een hogere kwaliteit tegen lagere kosten. TFH zet Model Based Definition al sinds 2011 in om alle 3D-geometrie, productiegegevens en bijbehorende metadata realtime beschikbaar te hebben binnen één model.

Alle informatie in het 3D-model

Bij MBD wordt alle informatie die nodig is in het ontwerpproces toegevoegd aan het 3D-model. Door vervolgens gebruik te maken van 3D-pdf’s, ook in de productie, zijn 2D-tekeningen van het 3D-model overbodig. MBD wordt al jaren met succes ingezet in de luchtvaart- en auto-industrie en verovert steeds meer andere sectoren.

De maakindustrie heeft tientallen jaren vertrouwd op 2D-tekeningen en geworsteld met de bijbehorende interpretatie- en communicatieproblemen. Hoewel processen op basis van 2D-tekeningen diepgeworteld zijn bij de meeste bedrijven, moeten deze tekeningen door mensen worden geïnterpreteerd en zijn dus gevoelig voor fouten.

Model Based Definition
Model Based Definition
Model Based Definition

De voordelen van MBD

Alle informatie in één 3D-model

Daardoor word het risico op fouten drastisch gereduceert

Korte productietijd

En tegelijk verloopt het proces efficiënter

Betere samenwerking

Doordat er continue één bindend document beschikbaar is

Kostenbesparing tot wel 60%

Doordat er veel tijd wordt bespaard

Productieproces efficiënter

Met MBD is het mogelijk downstream processen te digitaliseren. Zo verbetert de kwaliteit van het ontwerp en wordt het proces van ontwerp tot productie efficiënter. Dankzij lean engineering bevat het 3D-model in CAM-software zoals Creo of PLM-software zoals Windchill direct de Geometrische Dimensionering en Toleranties (GD&T). We gebruiken geavanceerde software om aan de voorkant van het proces alle belangrijke informatie toe te voegen. Zo kan het verdere proces zo goed mogelijk gestroomlijnd worden. Gepast gebruik van Geometrische Dimensionering en Toleranties garandeert een hogere kwaliteit en betere geschiktheid van de producten. Het leidt bovendien tot kostenbesparingen doordat te strenge toleranties worden voorkomen. De logische volgende stap voor ontwerpers is dat ze deze informatie tijdens het ontwerpproces inbedden in het model en dat productiesoftware deze informatie direct interpreteert.

Modelgegevens uitwisselen binnen CAD, CAM, CMM

Met de STEP AP242-norm is vastgesteld hoe we het beste kunnen omgaan met informatie zoals toleranties in een 3D omgeving. Dit garandeert dat CAD, CAM, CMM en andere applicaties hier naadloos op aansluiten voor het uitwisselen van modelgegevens.

Risico op fouten wordt drastisch gereduceert

Diepere integratie tussen ontwerp en fabricatie is mogelijk door rechtstreekse koppeling met de native CAD-modellen met behulp van de API’s van de applicatie. Dit betekent uiteindelijk dat een operator of productie-ingenieur niet handmatig alle 2D PMI naar een CAM- of CMM-configuratie hoeft te vertalen. Een deel van of alle informatie kan worden hergebruikt, waardoor er minder kans is op fouten en de productie-expert veel tijd wordt bespaard. Een hoogwaardig 3D-model met de juiste informatie is direct bruikbaar in analysesoftware, CNC-machines en publicaties. Bijna elke bewerking die wordt ingediend, is afgeleid van dit model.

Wij helpen je graag verder met
Model Based Definition

Contact per mail?

We kunnen optimaal ondersteunen en als flexibele shil functioneren

Wil je ons spreken?

Wij staan je graag persoonlijk te woord

De vijf specialisaties van TFH

Research & Development

Standaardisatie

Configuratie

Model Based Definition

Model Based Enterprise

Smart Customization

TFH werkt o.a. voor

MBD Software

TFH levert ook kennis voor de volgende software paketten